perjantai 23. elokuuta 2013

[HT] Ensimmäiset metsät


Piirros Frank Mannolini / New York State Museum
Nykykäsityksen mukaan ensimmäiset metsät muodostuivat saniaismaisista Wattieza-puista, joita on löytynyt 385 miljoonaa vuotta vanhoista kerrostumista [keski-Devon].

Gilboa nimiseltä paikkakunnalta, USA:n New Yorkin osavaltiosta, oli löytynyt kivettyneitä puunrunkoja jo 1800 luvulla ja 1920-luvulla, mutta tutkijoilla ei ollut käsitystä minkälaisesta kasvista oli kysymys. Vuonna 2005 löydettiin kuitenkin kaksi kokonaisena säilynyttä yksilöä ja kasvia voitiin tutkia tarkemmin. Sittemmin Gilboasta on kaivettu esiin kokonainen kivettyneiden Wattieza-puiden metsä. Löytöjen perusteella tästä kasvista on saatu paljon uutta tietoa.

Wattiezat kasvoivat ainakin ainakin 10 metrin korkuisiksi ja lisääntyivät itiöiden avulla kuten nykyisetkin sanikkaiset - sanikkaisiin ne nimittäin luokitellaan, vaikkakaan ei saniaisiin. Juuristo ei ollut erityisen laaja ja puuaines oli todennäköisesti melko pehmeää.


Cyathea medullaris voi kasvaa 20-metriseksi
kotimaassaan Uudessa-Seelannissa (Wikipedia)


Nykyisistä puusaniaisista, joita esiintyy trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ym., voi ehkä saada jonkinlaista apua yrittäessään kuvitella, miltä Wattieza näytti.




















Vain pari miljoonaa vuotta Gilboan löydöksiä myöhemmältä ajalta löytyy seuraava merkittävä 'metsien muodostaja', mielenkiintoinen Archaeopteris-puu  . . . [myöhäis-Devon]

1 kommentti:

  1. Todellakin, ensimmäiset maapallolla kasvaneet metsät ovat nykytietojen mukaan kasvaneet tällaisia puita.

    New Yorkin 2005 löydön tutkijat sanovat, että ne rapistivat maahan paljon lehtiä, joista muodostui paksua pehmeää mattoa, jossa niveljalkaiset viihtyivät.

    Heidän mukaansa kyseessä on keski-devonikausi ja ne edustavat elämän alkua kuivalla maankamaralla.

    Hannun mainitsema archaeopteris-puu on vallannut maankamaran myöhäis-devonin aikaan.

    http://www.nature.com/nature/journal/v446/n7138/abs/nature05705.html

    VastaaPoista