sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Veikon vastaus

Ilmeisesti tuo lehtivihreän juttu oli Veikolle tuntematon, kun ei siihen tarttunut. Varmaan se kuulosti korvissaan uskonnolliselta hörinältä tieten puhtaassa temppelissä. Olin kyllä valmistautunut keskustelemaan evoluutiobiologian parissa tästä käydystä keskustelusta - miksi vihreä eikä esimerkiksi vaaleanpunainen - mutta hän sivuutti yksityiskohdat ja vastasi itse teemaan.

Veikko sanoi "minun maailmankatsomukseni mukaan - tuo Virkkusen määritelmä on kyllä ihan toimiva - ei tarvita mitään Älykästä suunnitelmaa tai muuta yliluonnollista tekijää, vaan luonnontieteet kertovat, miten asiat ovat tapahtuneet. Occamin partaveitsen logiikalla pitää karsia turhat jumal-oletukset ja pitäytyä vain siinä, mitä selitykseen tarvitaan."

"Olemme täällä devonikaudella Darwinin kävelevän kalan maailmassa, ja tämä on erinomainen esimerkki siitä, kuinka kehitysoppi ei edellytä mitään jumalia tai suunnitelmia elämän noustessa mereltä maalle."

Sanoin "Todellakin, olet tavoittanut matkamme perustavan tavoitteen - oppia paremmin tuntemaan niitä prosesseja, joiden seurauksena tuonne horisontissa häämöttävälle kuivalle maalle nousi eläviä olentoja liikkumaan ja hengittämään."

"Toivon, että tämän matkan aikana sinäkin, Veikko, saat uutta ajateltavaa, sillä kuten varmaan tiedät, uudemmat löydöt ovat romuttaneet klassisen kehitysopin teorian kalojen lähtemisestä kävelylle myöhäisen Devon kauden ilmaston kuivuessa ja matalikkojen haihtuessa."

Oli mukava, että eri näkemyksiä edustavat matkalaiset ymmärsivät, miten syvällisistä maailmankuvan ja maailmankatsomuksen asioista tässä on kyse!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti