tiistai 16. heinäkuuta 2013

Koralliriutat, hypoksia ja huikeat fossiilit

Devonikauden merenpohjaa. Rekonstruktio.
kuva Courtesy Ian West

Olemme ankkuroineet Antares kuunarimme* Gondwanamaan itärannikolla matkamme tärkeän etapin tuntumaan. Gogo karjatilan hyvin säilyneet fossiilit Kimberleyssä, Länsi-Australiassa. Monet kivettymistä ovat kolmiulotteisia ja sisäelimetkin tutkittavissa! Kyseessä on tieteellisesti poikkeuksellisen merkittävä devonikauden Lagerstätte. 

Laivamme kirjastossa on Melbournen Victoria museon kuraattorin John Longin hieno kirja näiden seutujen tutkimuksesta nykypäivänä Swimming in Stone: the Amazing Gogo Fossils of the Kimberley (Fremantle: Fremantle Arts Centre 2007). Long on tehnyt elämäntyönsä Gogo muodostuman tutkijana ja paljolti hänen ansiotaan on, että siitä on tullut myös tavallistan kansalaisten tuntema luonnonpuisto.

Osasimme siten odottaa, että koralliriuttojen luona leviä ja stromatoproidien muodostamaa kalkkimattoa (näitä on löydetty jopa 5 metrin paksuisia) ja ennakoida, millaisia kaloja siellä vedessä vilisee muiden elävien seassa.

Stromatoporeidea Columbus liitukalliossa, Ohio USA
devonikausi
kuva wikimedia 

Hypoksia
Alempana pohjan tuntumassa vallitsee happikato (hypoxia).

Riuttojen vieressä meren pohjalla vallitsee happikato, hypoxia. Ilmakehässä happea on merenpinnan tasolla nykymaailmassa 20% tuntumassa, Kalojen Aikana siinä 15%. Mutta normaalisti vedessä happea on vapaana vain noin yhden prosentin verran. Veteen liuenneen hapen suhteellinen määrä on kalojen ja muiden merenelävien hengittämisen kannalta ratkaiseva.

Veteen liuennut happimolekyyli O2?

Oletko koskaan keittänyt vettä kiehumispisteeseen asti? Mitä tapahtuu?  >>Veteen liuennut happi MOT.

Liuenneen hapen määrä mitataan prosenteissa
  • 0%          anaerobic ei happea laisinkaan
  • 1 - 30%  hypoxic     matala happipitoisuus 
Useimmat kalat eivät pysty kiduksillaan hengittämään vedessä, jossa on vähemmän kuin 30% happea, jota terveessä happirikkaassa vedessä on harvoin alle 80% (ks hypoxia).


Gogo fossiilit
Tässä Jumalan luonnonpuistossa (Lagerstätte) on löydetty erittäin hyvin säilyneitä kalojen ja muiden meren elävien kivettymiä. Ihoa, sisäelimiä ja jopa hermoja on tallentunut Adamin ihmeteltäväksi ja ihailtavaksi tässä puutarhassa.

Tiede selittää poikkeuksellisen hyvin säilyneet kivettymät siten, että kuolleen eliön ympärille muodostui nopeasti kalkkinen pinta matalilla riutoilla ja merenkäynti pudotti niitä sitten lähellä olevaan syvään veteen ja sen hapettomaan ympäristöön. Pehmeät kudokset eivät siellä mädäntyneet, vaan korvautuivat mineraaleilla fossiilien erilaisten syntytapojen mukaan.

Meren pohjasta otettu kuva, jossa hapen puutteeseen kuolleita kaloja, simpukoita ja rapu
kuva wikimedia

----------
[*huomasit ehkä, että kuunarimme on vaihtunut koko reissun ajalta. Olin yhteydessä Eastern Yachts Co ja he antoivat ystävällisesti meille luvan reissata Antares gaff kuunarilla, joka on myyty (sold). Raja Lout on edelleen myynnissä. Näin vaihdoimme indonesialaisesta 31 metrin pituisesta aluksesta saksalaiseen tammesta veistettyyn 20 metriseen laivaan.]

2 kommenttia:

  1. Hyvältä tämä Antares gaff tuntuu, ankkuripelikin on hydraulinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saksalaista laatua, lujaa tammea. Vaan on se hienoa, että miljoonafirma Englannista antoi meille sen käyttöön - ajattelin, että tuskin mitättömään kyselyyni Eastern Yachts Co edes reagoivat.

      Poista