perjantai 26. heinäkuuta 2013

[EJ] Gogoa ihmettelemässä

Ihmeellinen otus tuo Gogo. Minäkin, biologian näkökulmasta täysin maallikko, lähes ummikko, ihmettelen otusta, joka ei ole enää kala mutta ei vielä nisäkäskään, niinkö? Usein kysytään, onko löydetty ns. puuttuvia renkaita lajien väliltä. Olisiko tässä yksi? Kaiken lisäksi tämä olisi syntynyt vedessä, eikä ole heti kiipeämässä maalle, jos oikein ymmärsin. Näin evoluutioteoriaa sopivasti ravistellaan, kuten tiedemaailmassa pitääkin. Silti ollaan keskellä sen perustavimpia faktoja.

Kun tässä on ryhdytty jakamaan merimatkamme aamuhartausvuoroja, etsin tähän tekstin, joka on yksi Raamatun huikeimpia luomiskertomuksia. Jobin kirjassa Jumalan puheenvuorossa Jobille on sellaisia kysymyksiä, jotka eivät ole menettäneet ajankohtaisuuttaan. Tekstissä näkyy muinainen maailmankuva, mutta sillä kielellä tehdään elämän suuria kysymyksiä. Ei ihme, että Job joutui panemaan kden suulleen tämän puheen kuultuaan. Teksti on Jobin luvusta 38. Esimerkiksi näin:

"Missä olit silloin, kun minä laskin maan perustukset? Kerro, miten se tapahtui, jos osaat! Kuka määräsi maan mitat? Tiedätkö sen? Kuka veti mittanuoran sen yli? Mihin laskettiin sen peruspylväät? Kuka pani paikoilleen kulmakiven, kun aamun tähdet riemuiten karkeloivat ja Jumalan pojat huusivat ääneen iloaan?

Kuka sulki meren portit, kun vedet syöksyivät esiin maan kohdusta? Pilvenhattaroihin minä vaatetin meren, myrskypilvillä minä sen kapaloin. Minä laadin sille rajat ja asetin portit ja salvat sen tielle, sanoin: 'Tähän asti, ei edemmäs! Tässä on ylpeitten aaltojesi raja!'

Oletko sinä kutsunut esiin aamun edes yhden kerran?... Oletko käynyt meren lähteellä, oletko tutkinut syvyyden pohjan?... Oletko tutkinut maan sen ääriä myöten? Jos olet tämän tehnyt, kerro toki!... Tunnetko tien valon kotipaikalle, tunnetko paikan, jossa pimeys asuu? Sinäkö tuot valon maan ylle, sinäkö opastat sen takaisin majaansa?... Sinäkö tunnet taivaan säännöt, määräätkö, miten ne vaikuttavat maan päällä?... Kuka on antanut iibis-linnulle viisauden? Kuka on antanut kukolle ymmärryksen?"

1 kommentti:

  1. Ihmeelliseltähän tuo Gogo vaikuttaa. Puuttuvista renkaista on puhuttu ikuisuuksia ja eräät niitä haluavat. Tuntemamme ongelma tietysti on se, että kun siihen aukkoon asetellaan yksi linkki, niin sen molemmilla puolilla on taas yksi aukko. Yhden aukon tilkitsemän lopputulema olikin kaksi uutta aukkoa.

    VastaaPoista