maanantai 8. heinäkuuta 2013

Brakhiopodeja ja goniatiittejä

Brakhiopodeja ja goniatitttejä Devonin rantakallioissa
kuva Courtesy Ian West

Erotatko Ianin ottamassa kuvasta simpukat ja goniatiitit toisistaan?


Brakhiopods
Ordovikikaudelle ajoitettu Vinlandostrophia ponderosa
kuva wikimedia
Brakhiopod yhdyssana johdetaan kreikankielestä brakhio käsi pod jalka, eli käsi jalkana (ei pää kolmantena jalkana) liikkuva otus.

Englanniksi kuori shell on myös valve, joka suomennetaan tavallisesti venttiili. Näin saisimme hienon tieteellisen käännöksen Ian Westin käyttämälle "brachyopod ventiles" käsijalkaisen venttiili. Siihen verrattanua sana "simpukankuori" kuulostaisi kovin maallikolta, eikö totta?

Harjaantunut, tieteellisesti koulutettu silmäni erottaa välittömästi brachyopod ventiles herra Westin kuvassa, ja arvaan että samoin sinun kouliintunut katseesi ne heti havaitsee.

Meressä eläneiden simpukoiden kivettymiä rantakalliossa, big deal!  Well, they are Devonian.

Sivuhuomautuksena muuten, että Virossa on upeita ordovikikauden fossiilikenttiä, kun sielläpäin liikut, käy myös käsijalkaisia venttiilejä ihailemassa.


Goniatiitti
Esihistoriallinen goaniatiitti, jossa tyypillinen ziq zaq kuvio
kuva wikimedia
Goaniatiitit ovat nyt niitä kefalopodeja eli pääjalkaisia (ei kolmantena) kefalos + pod. Nämä ovat maapallon esihistoriallisten aikojen eläimiä, ammoniitteja, joiden sukulaisia omassa maailmassamme ovat Jumalan luomistekojen ihme, mustekalat.

Goaniatiitit alkavat esiintyä juuri Kalojan Aikana eli devonikaudella ja ne selvisivät tämän aikakauden lopulla tulleesta synkästä kuoleman yöstä (late Devonian extinction) ja uiskentelivat maapallon merissä aina permikauden lopulle asti eli vanhan elämän päättymiseen asti.

Hiottu goniatiitti fossiili
kuva wikimedia 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti